EFT

EFT staat voor Emotional Freedom Techniques, een zeer effectieve techniek om stress en negatieve emoties snel en doelgericht te neutraliseren. Het heeft raakvlakken met onder meer NLP, mindfulness, acupressuur en EMDR.

EFT is toepasbaar op – al dan niet werkgerelateerde – klachten die te maken hebben met negatieve spanning, zoals faalangst, perfectionisme en stressgebonden fysieke klachten. Ook bij een burn-out, de verwerking van conflicten, verlies van werk of verzuimbeheersing blijkt het effectief.

Concreet werkt het als volgt. Zoveel mogelijk situaties en overtuigingen, die te maken hebben met het probleem waarmee je worstelt of een vraag waarop je antwoord wilt hebben, worden geïnventariseerd. Vervolgens gaan we daarmee aan de slag. Door te kloppen op bepaalde meridiaanpunten op je lichaam (energie) en de aandacht te richten op een specifieke klacht of herinnering (focus), wordt de negatieve emotie die aan dat probleem gekoppeld is, geneutraliseerd. Met andere woorden: de herinnering blijft zónder het oorspronkelijk daarbij behorende negatieve gevoel.

Zo eenvoudig als het klinkt, is het in feite ook. EFT heeft dus niets te maken met hypnose of ‘in trance zijn’. Indien gewenst kan EFT aanvullend worden ingezet in een (loopbaan)coachingstraject. Tijdens het traject worden de basisprincipes van EFT geleerd, zodat je er zelf thuis mee aan de slag kunt gaan.